Android, Mobilne naprave, Motorola, Testi

Motorola Moto G – Test

Mobilni telefoni znamke Motorola žal trenutno niso na voljo v Sloveniji, ampak se jih po zelo ugodnih cenah dobi iz Anglije ali Nemčije. Motorola Moto G velja trenutno za najboljši telefon za nizko ceno in po nekaj dneh uporabe lahko to tudi potrdim.

Moto G v Evropi stane manj kot 200€ brez kakršne koli vezave. Za takšen denar dobimo tekočo Android izkušnjo in precej boljšo zmogljivost kot pri nas za enako ceno ob vezavi. Morda pa se Motorola (po novem njihov lastnik Lenovo) kdaj vrne tudi na naše tržišče.
Motorola Moto G

Specifikacije

 • Procesor: 4-jedrni procesor 1,2 GHz
 • Delovni pomnilnik: 1 GB
 • Notranji pomnilnik: 8/16 GB
 • Zaslon: 4,5 palčni, 720 x 1280 px, IPS, Gorilla Glass 3
 • Kamera: 5 MP, spredaj 1,3 MP
 • Baterija: 2070 mAh
 • Operacijski sistem: Android KitKat 4.4.2
 • Dimenzije: 129.9 x 65.9 x 11.6 mm
 • Teža: 143g

Uporaba

Motorola Moto G ima naložen skoraj povsem osnovni Android sistem. To je tudi razlog, da je takoj za Nexus napravami bil to prvi mobilni telefon s posodobitvijo na KitKat (4.4). Ker sem ljubitelj osnovnega Android sistema, ki lepo teče, sem bil seveda navdušen. Po velikosti Moto G spada med srednje velike pametne telefone. Zadaj je malce ukrivljen, tako da lepo sede v roko. Tipke za odklepanje in glasnost se nahajajo na desni strani telefona, spredaj pa nima nobenega fizičnega gumba.

Največje presenečenje je vodoodbojen premaz. To pomeni, da ob manjših stikih z vodo ne bi smelo biti s telefonom nič narobe. Telefoniranje na dežju torej ne bi smel biti problem. Na spletu so tudi testi, kjer za nekaj minut Moto G potopijo v vodo in telefon teste z lahkoto preživi. Motorola vseeno pravi da ni vodoodporen :)

Na telefonu je poleg osnovnega Androida naložen še Motorolin program Assist.

Assist je asistent, kateremu povemo kdaj spimo ali smo na sestanku. Tako nastavimo ali naj bo naš telefon potiho ter dodatna možnost, da zvoni če nas kliče priljubljena oseba, ali nekdo kliče v 5 minutah 2x. Pri sestanku lahko določimo še avtomatsko poslano SMS sporočilo.

Baterija

Baterija na Moto G je zmogljiva. Glede na velikost ekrana in solidno strojno opremo je 2070 mAh več kot pri kakšnem podobnem telefonu. Z normalno uporabo baterija zdrži 2 dni brez težav, če ste bolj varčni pa morda še kakšen dodatni dan. Slabost baterije je samo ta, da je ni mogoče enostavno zamenjati. To pomeni, da lahko z leti, ko se baterija obrabi, nastanejo težave, četudi bo telefon še dobro deloval.

2

Kamera

Kamera na Motoroli ponuja drugačno izkušnjo. Do sedaj še nisem zasledil takšnega vmesnika za nastavitve, ki je prav super! Ko prižgemo kamero nas na sredini čaka samo krogec za fokus. Ta krogec lahko prestavljamo kamorkoli in telefon bo ves čas ostril na to točko. Zoom uporabljamo tako, da s prstom po ekranu potegnemo gor (zoom in) ali dol (zoom out). Če potegnemo proti levi, se odpre galerija, tako kot smo vajeni na Nexus napravah, če potegnemo proti desni pa se nam prikaže enostaven meni z nastavitvami. Kamera nam ponuja tudi snemanje v počasnem posnetku – “Slow motion” in funkcijo HDR, katero lahko nastavimo tudi na avtomatsko in se vklopi, če kamera zazna večjo razliko v svetlobi.

Vmesnik:

Fotografije:

Zaključek

Motorola Moto G je odličen telefon za svojo ceno. Od tistih v višjem cenovnem razredu zaostaja pri kameri, v ostalih lastnostih pa kakšnega celo prekaša. Če bi Motorola prodajala mobilne naprave tudi pri nas, sem prepričan da bi Moto G našel mesto v marsikaterem žepu. Tako je zanj potrebno naročilo v tujini in več težav v primeru uveljavljanja garancije. Za ceno 200€ v prosti prodaji trenutno ni telefona, ki bi bil blizu Moto G in to je bil tudi razlog za moj nakup.

Plusi

 • Cena
 • Dober zaslon
 • Takojšne posodobitve
 • Vodoodbojen premaz

Minusi

 • Nima reže za SD kartico
 • Baterije ni mogoče menjati
 • Vmesnik ni na voljo v slovenskem jeziku

Trenutno se telefon k nam dobi najceneje iz nemškega Amazon-a.

14 comments

   Jaz nisem imel te težave. Tudi nisem več lastnik Moto G, tako da najbolje da se obrneš na slo-android ali kakšen tuj forum, če ima kdo podobno težavo.

  Mene pa zanima kje ssi ga kupil in za kakšno ceno. Ker že 3 mesecxe ga iščem in gledam kje si bi ga lahko kupil. Hvala za odgovor že naprej

  Kako pa je z menijem, ce ga kupis iz tujine? Lahko nastavis slovenski meni? Kupujem ga zs oceta, ga imajo na mobisvetu za 220 eur, ampak pise, da uporabniski vmesnik ni v slovenskem jeziku. Hvala za info:)

   Res je. Tudi pod minuse sem zapisal, da vmesnik ni v slovenskem jeziku. Telefon ima slovensko tipkovnico, meniji pa so v angleškem jeziku. V primeru da se naprava root-a in naloži kakšen drug ROM, potem verjetno tudi dobiš slovenščino.

  Mene pa zanima kako je je z naročanjem iz nemškega, britanskega amazona in vodafone britanija. In kako je z odkljenosti na use sim kartice, je potreben odklep?? Drugace je telefon najceneje iz britanskega vodafone kjer je cena 130€

  Dober test:)

   Ne vem če sploh lahko vzameš Vodafone oz. je zadaj verjetno neka naročnina/vezava. Takšni telefoni do lahko tudi zaklenjeni in bi jih bilo potrebno odklepati. Nisem prepričan, ampak jaz bi raje kupil “Sim Free” aparat.

   Hvala :)

   Mislim da ni toliko boljša da bi se splačalo dati za Moto X skoraj 2x več.
   Za mojo uporabo je Moto G dovolj, ker kamere ne uporabljam veliko, če mislim slikat, vzamem Canon-a :) Potem pa ga prekaša le pri RAM-u, kjer pa je za goli Android in pametno uporabo tudi 1GB povsem dovolj.

   Jaz sem ocenil, da je Moto G zame dovolj in tudi je. Se ne branim boljših telefonov, ampak raje prihranim denar, kot da bi se hvalil s podatki kaj imam, če dejano ne koristim.

   Tole sem kupil. Se je prejšnjemu telefonu zgodila nesreča in sem vzel tole, ker je res najboljše za to ceno. Tudi Bolha skoraj ni konkurenčna.

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.