Lenovo Phab Plus
Lenovo, Mobilne naprave, Testi

Lenovo Phab Plus – Test

Zadnja leta mobilni telefoni postajajo vedno večji. Vsako leto se doda nekaj milimetrov v višino ali v širino. Ko so prihajali 5 palčni mobilni telefon sem dejal, da je sedaj to velikost, ki ne bo šla naprej, ker je to največ kar se spravi v žep. Danes je večina naprav v višjem razredu že celo 5,5 palčnih. Naj omenim, da je to več kot prva generacija Samsung Galaxy Note, ta je meril 5,3 palca in se nam je takrat vsem zdel ogromen. V preteklih dneh sem v žepu nosil pravzaprav tablico, s katero sem lahko opravljal tudi klice. To je Lenovo Phab Plus, bolj točno Lenovo PB1-770M. Pravzaprav naj bi se temu pravilno reklo tablifon, saj je nekakšen hibrid med tabličnim računalnikom in mobilnim telefonom. Njegov ekran meri kar 6,8 palcev in v vseh hlačah res ne gre v celoti v žep.

Lenovo Phab Plus

Lenovo Phab PlusSpecifikacije

 • Procesor: 8-jederni procesor, 4 x 1,5 GHz + 4 x 1,0 GHz
 • Delovni pomnilnik: 2 GB
 • Notranji pomnilnik: 32 GB
 • Zaslon: 6,8 palčni, 1080 x 1920 px
 • Kamera: 13 MP; spredaj 5MP
 • Baterija: 3500 mAh
 • Operacijski sistem: Android 5.0
 • Dimenzije: 186,6 x 96,6 x 7,6mm
 • Teža: 229 g

Videz

Lenovo Phab Plus vizualno prepriča v trenutku. Zaobljen aluminij, reža za polnjenje spodaj, slušalke zgoraj in 2 gumba na desni strani. Res je, da večina ljudi pravi, da zgleda kot povečan iPhone, ampak danes so praktično vse aluminijaste in zaobljene naprave precej podobne druga drugi. Ohišje je zaradi aluminija zelo kompaktno. Zaradi zaobljenih robov dobro sede v roko, ampak je sama velikost za enoročno upravljanje prevelika. Debelina samo 7,6mm je odličen podatek in tudi teža 229g je za tako veliko napravo odlična. Žal se Lenovo Phab Plus ne more pohvaliti s svetlobo zaslona, saj je ta precej šibka in uporaba na soncu ni mogoča. Ugibam, da bi razlog za to lahko bil v tem, da so s to potezo precej prihranili pri porabi baterije. Full HD ločljivost zaslona na 6,8 palčnem zaslonu je povsem dovolj, saj to pomeni 324 ppi (pixlov na palec), tako da so pixli dovolj majhni, da jih ne preštevamo na zaslonu. Tablica se ne da enostavno odpreti, tako da baterije zlahka ni mogoče zamenjati, kar pa danes niti ni več takšna potreba, kot je bila včasih. Na levi strani imamo predalček za 2 micro-sim kartici.

Programska oprema

Lenovo vmesnik sem spoznal na napravah, ki sem jih testiral v preteklosti, vendar je na Phab Plus nekoliko drugačen. Morda se je to zgodilo tudi z ostalimi napravami ob posodobitvi na Android 5.0. Če kdo ve, mi lahko sporoči v komentarju. Razlika pri vmesniku z ostalimi napravami je v tem, da je tukaj meni aplikacij, tako kot na ostalih Android napravah in ni vse skupaj na namizju. Ikone so še vedno zaokrožene in v stilu iOS naprav. Ker je Phab Plus hibrid med tablico in telefonom, so pri Lenovo želeli, da bi ga lahko uporabljali tudi z eno roko. Kakšen košarkaš bi ga verjetno upravlja z eno roko, meni žal ni uspelo, kljub temu, da imajo dober trik, da bi bilo to mogoče. Če po zaslonu s prstom narišemo krog, se nam prikaz zaslona pomanjša in postavi ob rob, kot je vidno v posnetkih zaslona spodaj. S tem lahko z enim prstom dosežemo celoten prikaz zaslona. Kljub temu sem imel težave v roki držati tako veliko napravo in jo zraven upravljati, saj sem imel občutek, da jo bom vsak trenutek izgubil z roke.

Delovanje telefona je sicer dobro, občasno sem imel težave pri odklepanju, saj se zaslon ni prižgal in sem moral čakati tudi nekaj sekund, da se je zbudil. Verjetno gre za programsko težavo in bo s kakšno posodobitvijo odpravljena. Presenetilo me je, da se telefon zelo malo greje. Tudi ko sem ga izpostavil bolj zahtevnim nalogam, se zadaj skoraj ni občutilo, da bi se segrel.

Tudi testi kažejo na to, da naprava ni slaba:

Baterija

Baterija zmogljivosti 3500 mAh je dovolj zmogljiva, da ob zmerni uporabi pridemo skozi celoten dan. Kadar sem ga uporabljal malce več, sem ob večeru že moral varčevati, da ni ugasnil. Ampak na velikost zaslona je baterija odlična. Baterije sicer ni mogoče z lahkoto zamenjati, saj naprava nima pokrova, ki bi ga brez dodatnih pripomočkov odpri.

Kamera

Kamera

Zadnja kamera premore 13MP in zajema solidne fotografije, ki povprečnemu uporabniku za objavo na spletu zadoščajo. Zajem fotografij je solidno hiter, tudi v slabih svetlobnih pogojih. Ob večerih bi prav prišla malce močnejša bliskavica, saj predmetov ki niso ravno blizu ne uspe dovolj osvetliti. Sprednja kamera zajema fotografije 5MP, kar je tudi nekje v koraku s konkurenco.

Zaključek

Tablifon Lenovo Phab Plus je za vse, ki si želite nekaj, kar ni ne telefon, ne tablica, pač pa nekaj vmes. Meni osebno je naprava prevelika kot telefon in premajhna, da bi jo uporabljal kot tablico. Verjetno se na trgu najdejo ljudje, ki iščejo pot vmes. Vizualno je Phab Plus zelo privlačen, deluje v redu in preveč zahtevnih uporabnikov ne bi smel razočarati.

Plusi

 • Izgled
 • Aluminijasto ohišje

Minusi

 • Osvetlitev zaslona
 • Težava pri odklepanju (občasno traja nekaj časa za se vklopi zaslon)
 • Prevelik za v eno roko

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.