Lenovo, Mobilne naprave, Testi

Lenovo Yoga Tablet 10 – Test

Lenovo je pred nekaj meseci predstavil tablice skupine Yoga. Po dolgem času je tako na trg prišlo nekaj unikatnega, saj se po videzu razlikuje od drugih tablic. Prednost tablice Lenovo Yoga je predvsem to, da ima v svojem ohišju skrito stojalo, ki nam omogoča različne načine uporabe brez dodatnih ovitkov. Poskrbeli so tudi za tipkovnico, ki jo je potrebno dokupiti.

Lenovo Yoga od strani
Lenovo Yoga od strani

Specifikacije

 • Procesor: 4-jedrni 1,2GHz
 • Delovni pomnilnik: 1 GB
 • Notranji pomnilnik: 16 GB ali 32 GB + Micro SD kartica do 64 GB
 • Zaslon: 10,1 palčni, IPS, 1280 x 800 px
 • Kamera: 5MP, spredaj 1,6MP
 • Baterija: 9000 mAh
 • Operacijski sistem: Android 4.2.2, o posodobiti zaenkrat ni informacij
 • Dimenzije: 261 x 180 x 8.1 mm
 • Teža: 605g

Oblika

Pri Yoga tablicah ne moremo mimo nove oblike, kjer je Lenovo končno poskrbel, da niso vse tablice videti skoraj enako. Na sprednji strani je Yoga zelo tanka, na drugi strani pa nas čaka valj, zaradi katerega tablica ni povsem ploska. Tako je tablica že v osnovi malce dvignjena, če valj zavrtimo pa jo lahko še dodatno dvignemo ali postavimo v skoraj pokončni položaj. Pri uporabi tablice v roki nam valj pride zelo prav, saj tablico brez težav držimo pokonci. Če beremo kakšno e-knjigo lahko celo z eno roko držimo tablico in listamo knjigo ali drsamo po spletni strani, kar je pri klasičnih tablicah malo težje.

V valj so na eno stran dodali gumb za vklop/izklop, na drugi strani pa je vhod za slušalke. Ob straneh se nahaja samo še micro-USB port, ki je namenjen za polnjenje ali priklop katere od naprav (USB ključ, tipkovnico… ) in gumb za glasnost. Režo za micro SD kartico in Sim kartico so zelo lepo skrili pod stojalo, tako da v primeru, da imamo stojalo zaprto, se tega dela sploh ne vidi.

 

Lenovo Yoga od zadaj
Lenovo Yoga od zadaj

Ker pa pri prvih generacijah ponavadi ne gre brez kakšne napake, ki bi motile uporabnika, je Lenovo morda malo nerodno postavil zadnjo kamero. Nahaja se na valju, kar ni slabo, saj jo težko prekrijemo s prstom. Se pa v primeru, da imamo odprto stojalo to vidi tudi v kadru. Je pa res, da če bomo kaj slikali, bomo verjetno tablico nosili v roki in imeli stojalo zaprto.

Tablica v roki deluje zelo kvalitetno: valj in rob sta izdelana iz aluminija, zadaj pa je kombinacija aluminija in plastike. Kljub aluminiju in valju tablica tehta 605g, kar pomeni da ni pretežka in jo brez težav dlje časa uporabljamo tudi v rokah. V primeru da tablice ne držimo za valj je izredno tanka, saj se zniža na samo 3mm, tako dobimo občutek, kot bi držali samo za zaslon.

 

Reža za Micro-SD kartico in SIM
Reža za Micro-SD kartico in SIM

Uporaba

Pri uporabi Lenovo Yoga tablice me je najprej presenetil izgled vmesnika. Meni s programi “ne obstaja”, tablica nam ikone programov nalaga na zadnje namizje. Tako vmesnik zelo spomni na iOS oziroma iPad tablice. Če ustvarimo mape s programi nas ponovno ponese v iPad izgled – odpiranje mape je zelo podobno (slike spodaj). V primeru, da nam izgled ni všeč, lahko enostavno namestimo kakšen drug zaganjalnik.

Pri uporabi zelo kmalu spoznamo, da zaslon v tablici ni ravno najboljši. Resolucija samo 1280 x 800 px na 10 palčnem zaslonu ni videti najlepše, saj ni prave ostrine in vidimo piksle. Lenovo je izdal tudi novejšo verzijo Lenovo Yoga 10+, ki ima boljši zaslon in še nekaj strojnih izboljšav, je pa seveda tudi dražja.

Strojno je tablica nekje v povprečju. Ni slaba in je vredna nakupa, saj nima pretirano visoke cene, vendar za zelo zahtevne uporabnike in tiste, ki želijo igrati bolj zahtevne igre ne bo dovolj. Ob uporabi spletnega brskalnika, poštnega predala in ostalih enostavnih opravil tablica deluje tekoče in tudi prehod iz enega okna na drugega poteka brez zatikanja. Ko poganjamo kakšno 3D igro, je dobro ostale zadeve zapreti, saj se lahko hitro začne kaj zatikati.

 

Baterija

Baterija me je zares presenetila. Po navedbah naj bi držala 18 ur in ob zmerni uporabi to tudi doseže. Čeprav sem tablico veliko uporabljal, sem po dveh dneh še vedno imel nekaj baterije. Realno gledano lahko tablico uporabljamo približno 15 ur. Polnjenje cele baterije traja kar nekaj ur, kot je pri tablicah v navadi – 9000 mAh ni napolniti kar tako. Baterije ni mogoče menjati, saj tablice ni mogoče enostavno odpreti.

Super je tudi možnost nastavitve avtomatskega vklopa in izklopa tablice. Sam sem tako nastavil, naj se tablica izklopi ob 23:00 in vklopi ob 7:00. Tako sem prihranil še nekaj dodatnih % baterije.

 

Kamera

Še vedno sem mnenja, da pri tablicah ne potrebujemo vrhunske kamere, saj je za slikanje nerodna in vsaj meni zgleda smešno. Lenovo je v Yoga Tablet 10 vgradil 5MP kamero in temu primerne so tudi slike. Od 5MP kamer sem videl že boljše slike, vendar za kakšno sliko tu in tam je v redu. Moteče je morda bolj to, da je fokusiranje počasno in velikokrat posnamemo neostro sliko, saj če pritisnemo tipko za proženje, bo kamera posnela fotografijo tudi, če še ni izostrila označene točke. Če imamo čas, da kamera izostri, lahko nastanejo solidne slike:

Dodatna oprema: Tipkovnica

Tipkovnice ne dobimo v paketu s tablico, lahko jo dokupimo. V primeru da veliko tipkamo, je zadeva uporabna, potrebno se je le nekoliko navaditi, saj je zelo tanka in morda celo prelahka, saj jo lahko hitro nevede prestavimo. Poleg funkcije tipkovnice pa jo lahko uporabimo tudi kot pokrov za tablico in s tem zaščitimo ekran, ko tablico prenašamo naokoli.

Tipkovnica se s tablico poveže preko tehnologije Bluetooh in deluje tekoče, ne zaostaja, tudi če tipkamo hitro. Tipkovnica je majhna in je potrebno kar nekaj časa, da jo usvojimo. Da bi cele dni pisali na to tipkovnico se mi zdi skoraj nemogoče, za zapiske na predavanjih pa bi bila dovolj dobra.

Pod tipkovnico se nahaja touchpad – miška, ki prepozna dva prsta za scroll-anje po spletnih straneh. Miške na Android sistemih nismo vajeni, vendar se takšna z več prstnim upravljanjem kar dobro obnese.

Kot pokrov tablice zgleda tipkovnica lepo in uporabno. Sama uporaba pa je malce nerodna. Nikoli nisem bil prepričan ali se pokrov res drži tablice, ali bo padel stran. Ob straneh so magneti, ki tipkovnico pritrdijo na tablico – ti magneti bi morali biti močnejši, ker se pokrov sname preveč enostavno.

Če je tipkovnica vredna svojega denarja težko rečem. V primeru, da veliko tipkate in se nanjo navadite, potem morda, kot pokrov tablice žal ne.

Zaključek

Lenovo Yoga Tablet 10 je s svojo obliko lepo popestril trg tablic. Izvedba je na prvi pogled dovršena, ob uporabi pa sem spoznal, da je še veliko prostora za izboljšavo. Zunanjost tablice mi je izredno všeč in za lahka opravila se je odlično izkazala, žal pa je zaslon zelo razočaral. Veliko mobilnih telefonov pri 2x manjšem zaslonu ponuja vsaj takšno ločljivost. Če vam veliko pomeni izgled in niste zahteven uporabnik, tablico uporabljate predvsem za brskanje po spletu in branje e-knjig, potem je Lenovo Yoga super. Za moje oči je tole najlepša tablica, dokler je zaslon ugasnjen. Morda je veliko boljša izbira Lenovo Yoga 10+, katere zaenkrat še ni pri nas. Novejša verzija ima boljši zaslon in je tudi strojno zmogljivejša. Tako bo verjetno kos tudi bolj zahtevnim opravilom.

Plusi

 • Oblika
 • Stojalo v ohišju
 • Baterija

Minusi

 • Zaslon (resolucija, svetlost je odlična)
 • Kamera
 • Ni informacij glede posodobitev

2 comments

  Zelo uporabna kritika! Saj sem si ogledala nekaj tujih na you tubu, a je tale boljša. Jaz namreč nisem več kakšna mladenka in mislim, da iščem prav nekaj takega! Igric se ne grem, za fotografiranje imamo druge naprave, … pač pa me zanima internet, skype, pošta, itd., včasih pa tudi kaj zapisati, npr. na morju, na barki, da ne vlečem s sabo tistega glomaznega laptopa, ki je za povrh energijsko zelo požrešen. V zvezi s tem bi si želela več informacij o tej dodatni opremi: kako je s 3G funkcijo, ali je to dodatna oprema? Na morju imamo namreč dovolj slabe izkušnje z WI-fi, ker gre večinoma za zaprte sisteme, pa kako je s tipkovnico: tudi pri prodajalcih (npr. Big Bang) nisem našla podatka o tem, ali jo imajo in koliko stane. Se pa zavedam, da bo glavni problem pri meni dejstvo, da ne obvladam dovolj IT, da bi lahko izkoristila tisto, kar naprava nudi.

   Hvala :)

   Glede 3G je tako, da je potrebno kupiti model, ki to omogoča – to pomeni da ima režo za SIM kartico. Tablica se poveže v omrežje – tako kot deluje zadeva na telefonu, se pravi da bo delovanje interneta povezano z omrežjem. Če je omrežje dobro, potem bo zadeva delovala hitro.

   Lenovo trenutno tipkovnic v Sloveniji še ne prodaja. Glede na povpraševanje bi bilo možno, da bodo tipkovnice pri nas na voljo konec avgusta – zaenkrat ni še nič garantirano. Do takrat lahko tablico kupite brez tipkovnice in dobite občutek, če jo sploh potrebujete, ali bo tipkanje po zaslonu dovolj udobno.

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.