LG, Mobilne naprave, Testi

LG G3 – Test

Malo več kot pol leta nazaj sem testiral LG G2, tokrat pa je na vrsti njegov naslednik LG G3. Pri LG G2 sem težko našel pomanjkljivosti, tokrat pa je vse skupaj še težje, saj je LG v tokratnega paradnega konja strpal vso možno tehnologijo. LG je po nekaj letih lovljenja konkurence z zadnjimi modeli postalo podjetje, katerega nove modele z veseljem pričakujemo. Danes pri kupovanju telefonov v najvišjem razredu ne moremo zgrešiti, LG pri modelu G3 pred konkurenco izpostavlja naslednje prednosti: zaslon resolucije 1440 x 2560 px, ostrenje slike z laserjem, izboljšana tipkovnica, 1 Watt-ni zvočnik in tudi nekaj programskih izboljšav.

LG G3Specifikacije

 • Procesor: 4-jederni procesor 2,5GHz
 • Delovni pomnilnik: 2/3 GB
 • Notranji pomnilnik: 16/32 GB + reža za MicroSD kartico do 128GB
 • Zaslon: 5,5 palčni, 1440 x 2560 px, 16M barv
 • Kamera: 13 MP, optični stabilizator slike, dvojni LED flash, lasersko ostrenje; spredaj 2,1MP
 • Baterija: 3000 mAh
 • Operacijski sistem: Android 4.4.2
 • Dimenzije: 146,3 x 74,6 x 8,9mm
 • Teža: 149 g

Videz

LG G3 je po videzu eden lepših mobilnih telefonov. Zaslon do roba telefona, “brez”  tipk in zadaj zaobljen, tako da lepo sede v roko. Kljub temu, da je ohišje iz plastike deluje zelo kompaktno. Na tem telefonu je LG omogočil menjavo baterije, tako da lahko zadnji pokrov odpremo, ampak kljub plastiki ni slišati nobenega škripanja in pokanja, tako da je ohišje zares kvalitetno. Tudi materiali so dobro izbrani, saj na njih praktično ni mogoče zaslediti odtisov prstov. mini-IMG_4887Zadaj poleg kamere, dvojne LED bliskavice in laserja za ostrenje najdemo še gumba za glasnost in gumb za vklop / izklop. Ti gumbi so v primerjavi z LG G2 še lažji za pritisnit in tudi lepše so oblikovani. Gumba za glasnost lahko uporabljamo tudi kot bližnjici za kamero in beležko. Če tiščimo nižji gumb, se nam odpre kamera, pri zgornjem pa dobimo nov list v beležki na katerega že lahko pišemo. Poleg kamere in gumbov je na zadnji strani še zvočnik. Nahaja se spodaj in ima moč kar 1 Watta. Kljub temu da telefon leži na svojem zvočniku je ta dovolj glasen, da ne boste preslišali kakršnega koli zvoka.

mini-IMG_4889

Na vrhu telefona imamo samo IR. Tudi IR je prednost, ki je vsa konkurenca nima. S tem lahko naše televizije opravljamo kar s telefonom. Posnamemo lahko tudi kakšen drug daljinski upravljalec, ki deluje na IR – recimo za klimo.

mini-IMG_4890

Na spodnjem delu najdemo micro USB vhod, ki seveda omogoča tudi OTG. Zraven se nahaja tudi mikrofon in vhod za slušalke. Sam imam raje vhod za slušalke zgoraj, sploh pri kakšnih “armband”-ih prav pride, ampak tako so se pri LG-ju odločili.

Programska oprema

Programska oprema v LG G3 je še nekoliko bolj skopirana verzija Samsung-ove predelave Androida, le da tukaj telefon vedno deluje brezhibno, ker pri Samsung-u se tu in tam kaj zatakne. Vmesnik je enostaven in moderen. Ponuja tudi veliko dodatnih možnosti, katere goli Android nima. Največ dodatnih možnosti najdemo v nastavitvah pod “Poteze”: sprejem klica s tem da telefon samo prislonimo k ušesu, znižanje tona zvonjenja če telefon dvignemo iz ravne površine, če telefon obrnemo zvok povsem utišamo, če obrnemo napravo ustavimo predvajani video, lahko pa z obračanjem telefona ugasnemo tudi alarm.

Knock Code

Knock Code je nov način odklepanja zaslona. To ni Knock Knock ki ga poznamo že od prej in ga imajo tudi druge naprave. Pri Knock Code imamo zaslon razdeljen na četrtine. Poljubno od 3-krat do 8-krat tapnemo na četrtino zaslona in tako sestavimo svojo kodo za odklepanje. Najboljše pri vsem pa je, da lahko to kodo odtipkamo po zaslonu tudi, ko je ta ugasnjen in se nam lepo prižge odklenjeno domače namizje.

Baterija

Baterijo v LG G3 je možno zamenjati, sicer pa je enako zmogljiva kot pri LG G2, torej 3000 mAh. Tam sem brez težav prišel čez dan s kar nekaj odstotki baterije, pri LG G3 pa je ob zelo veliki uporabi kakšen večer za uro prekratek. Telefon brez težav zdrži več kot 12 ur, povprečno mi zdrži brez varčevanja okrog 16ur. QHD zaslon z močno osvetlitvijo je zelo požrešen in se na žalost bolj pozna na avtonomiji, kot na videzu, ker na prosto oko med tem zaslonom in kvalitetnim FullHD zaslonom ni prave razlike.

mini-IMG_4891

Kamera

LG je pri kameri ponovno presenetil. Pri LG G2 je presenetil z optičnim stabilizatorjem slike, tokrat pa je dodal še lasersko ostrenje oziroma merjenje razdalje elementov, kamor ostrimo. Z laserskim ostrenjem je kamera ob dobrih pogojih res hitra. Pri slabi svetlobi ne slika ravno takoj, ko pritisnemo na zaslon, ampak še vedno hitro proti ostalim mobilnim napravam. Kvaliteta slike je dobra, podobno kot pri LG G2, le da je fokus tu morda še malo natančnejši. Kamera omogoča tudi snemanje 4K video posnetkov, kjer je slika zares čista. V originalu kamera ponuja 30fps vendar so za bolj zahtevne razvijalci na XDA forumu že dvignili zadevo na 60fps. Na HD LG omogoča tudi snemanje počasnih posnetkov.

Nekaj primerov fotografij:

Zaključek

Telefon LG G3 me je do sedaj najbolj navdušil med vsemi napravami, katere sem držal v roki. S svojo neverjetno odzivnostjo daje občutek, kot da vedno čaka, kdaj ga bom potreboval in mi ponudi storitev kar se da hitro. Pravih slabosti pri mobilnem telefonu nisem našel. Morda je QHD zaslon celo odveč. Če bi imel telefon FullHD resolucijo z visoko gostoto in bi s tem prihranil nekaj energije – podaljšal avtonomijo bi verjetno raje imel tisto različico. Nakup vsekakor priporočam, sem pa prepričan, da tudi z drugimi paradnimi konji vodilnih znamk ne morete zgrešiti.

 

Plusi

 • Zaslon do roba telefona
 • Odličen zaslon
 • Kamera, lasersko ostrenje
 • Cenovno ugodnejši od konkurence

Minusi

 • Baterija
 • Mislim, da na 5,5 palčnem zaslonu ne potrebujemo QHD resolucije
 • Ni vodoodporen

7 comments

  Pozdravljen. Mene pa zanima kako na lg g3 S nastavim to utripajočo lučko da bi lahko svetila za vsakega drugače? Ker očitno na lg g3 gre na njegovem manjšem bratcu pa nikakor ne znam nastavit :) Pišite mi na patykapatricija@gmail.com

  Hej!:) js mam ful probleme pa nevem kaj naj nardim,telefon mi deluje sam takrat ko se pouni pa še takrat ne vedno,telefon pa je star leto in 3 mesce,nekateri menjo da je kriva baterija ka menis ti?

   Lahko da je baterija, lahko je težava tudi kaj drugega. Telefon ima 2 leti garancije, tako da bo najboljše, da ga pošlješ na servis.

  Ziwjo Nejc. Mene pa zanima zakaj imam z Bs playerjem probleme ne wedno ampak al ni slike ali pa ta steka. Hwala za odgowor. Lp.

   Hmm, kater format videa pa? Imaš problem tudi v drugih predvajalnikah in z več videi? Sam ne uporabljam BS player, tako da lahko da tudi BS player ne deluje ok.

  Nejc pozdravljen. Imam tehnicno tezavo na lg g3s telefonu. Ob prejemanju klicev in smsev se mi priziga bliskavica, za vsako ko kaj dobim trikrat utripne. Kako to izklopim? Prosim ce mi odgovor posljes na gorogranc11@gmail.com hvala lp goran gorogranc

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.