Mobilne naprave, Motorola, Testi

Motorola Moto Z Play – Test

S sredino novembra na naš trg ponovno prihajajo mobilni telefoni znamke Motorola. Sam sem si v času, ko Motorole ni bilo na našem trgu lastil model Moto G, ki me je takrat navdušil z razmerjem med kakovostjo in ceno. Prav to je naloga tudi Moto Z Play, vendar v malce višjem razredu. Moto Z Play je nekoliko cenejša različica njihovega paradnega konja Moto Z in je dobra konkurenca telefonom, ki so cenovno malce pod tistimi najdražjimi.

Specifikacije

 • Procesor: 8-jederni 2.0 GHz Cortex-A53/li>
 • Delovni pomnilnik: 3 GB
 • Notranji pomnilnik: 32 GB
 • Zaslon: 5,5 palčni, 1080 x 1920 px
 • Kamera: 16 MP; spredaj 5MP
 • Baterija: 3510 mAh
 • Operacijski sistem: Android 6.0.1, kmalu 7.0
 • Dimenzije: 156.4 x 76.4 x 7 mm
 • Teža: 165 g

Videz

V primerjavi z Moto Z, ki je trenutno najtanjši telefon na svetu je različica Play nekoliko debelejša (znaša 7 mm). Rob telefona je kovinski, kar nam daje dober občutek v roki in pomeni tudi kvalitetno izdelavo. Na desni strani najdemo tri tipične gumbe: povečanje in znižanje glasnosti ter vklop/izklop telefona. Zgoraj je predalček za dve SIM kartici in microSD kartico za razširitev spomina. Leva stran telefona je povsem čista, spodaj pa najdemo USB-C vhod za polnjenje naprave in vhod za slušalke.

Prvo netipično, vendar že videno lastnost, opazimo na prvi strani telefona in sicer bliskavico za sprednjo kamero. Tako naši selfiji ne bodo nikoli več temni. Osebno ne maram bliskanja v oči, ampak selfi mojstrom bo sigurno sprednja bliskavica prišla prav. Pod zaslonom najdemo še čitalec prstnih odtisov, ki deluje neverjetno hitro.

Odklep zaslona s prstnim odtisom
Odklep zaslona s prstnim odtisom

Posebnost nas čaka, ko telefon obrnemo in ga pogledamo od zadaj. Seveda nas na vrhu čaka izbočena kamera. Naj vas beseda izbočena ne zmoti, saj z osnovnim “modom”, ki je zraven telefona to izbočenost zakrijemo. Malce nižje je logotip Motorola čisto spodaj pa kup pinov in magnet. To je tisti del, kjer želi biti Motorola drugačna in omogoča, da naš telefon postane nekaj več. Več o tem malce nižje.

moto_z_play

 

Programska oprema

Uporabniški vmesnik na Motorolah sprva izgleda kot osnoven Android ampak ima nekaj dodatkov. Sam upam, da ne bodo zaradi tega trpele posodobitve, ki so na Motorole v času, ko je bil lastnik Google, prihajale dokaj hitro. Pri Z serijah bodo morali poskrbeti za dodatke (Mods), kamero in nastavitve, ki se nahajajo v aplikaciji Moto.

V aplikaciji Moto najdemo 3 sklope:

 • Dejanja združujejo nastavitve, kaj želimo upravljati z določenimi kretnjami. Z dejanji lahko upravljamo s svetilko, hitro odpremo fotoaparat, utišamo zvok zvonjenja, ugasnemo zvoke, pomanjšamo zaslon ali vklopimo nastavitev, da se zaslon prižge z osnovnimi informaciji, če se telefonu že samo približamo.
 • Glas na žalost ni na voljo v slovenščini. Če imamo telefon nastavljen na katerega od podprtih jezikov, lahko s telefonom upravljamo glasovno. Zelo uporabno med vožnjo, kjer se tudi telefon sam oglasi na klice in odpisuje SMS sporočila.
 • Zaslon omogoča zanimivo funkcijo, ki prikazuje obvestila na bateriji prijazen način. Na zaslonu se z belo pisavo samo nariše ikona obvestila, s klikom nanjo se pokaže vsebina obvestila in s potegom določimo, ali si želimo obvestilo ogledati ali izbrisati. Zelo všečna funkcija, ki sem se je hitro navadil in verjamem, da jo bo tudi konkurenca kmalu kopirala.

Strojna oprema

Play različica Moto Z ni strojno najmočnejša, kar se niti ne pričakuje, saj je ugodnejša od najboljših telefonov. Ima procesor Snapdragon 625, kar pomeni 8 jeder pri frekvenci 2 GHz. Sam nisem opazil kakšnih zatikanj v delovanju in ne vidim potrebe po boljšem procesorju. Verjetno tudi po zaslugi 3GB delovnega pomnilnika in Androida, ki ni toliko predelan in zahteven za svoje delovanje. Če niste človek, ki želite le najboljše na papirju in vam je pomembno delovanje telefona, mislim da je strojna oprema v Moto Z Play povsem dovolj. Morda lahko koga zmoti, da obstaja samo ena različica Moto Z Play in ta ima 32GB spomina, vendar lahko dodamo microSD kartico do velikosti 256GB. Slabost, ki jo lahko najdemo ob prebiranju strojne opreme je ta, da manjka podpora za Wi-Fi 802.11ac, če jo na mobilni napravi dejansko potrebujemo in pomanjkanje brezžičnega polnjenja, kar se bo verjetno lahko rešilo z Moto Mods.

Baterija

Po specifikacijah vidimo, da baterija ni slaba. Premore kar 3510 mAh in z lahkoto sem brez polnjena preživel dva delovna dneva. Meni baterije nikoli ni uspelo porabiti več kot 60% od jutra do poznega večera. Verjetno bi celo baterijo lahko porabil samo z ogromno igranja iger. Baterija je res dober adut te naprave.

Kamera

Kot sem že zgoraj omenil, je posebnost prve kamere, da ima pravo bliskavico, sicer pa kamera spredaj zajema fotografije s 5MP. Zame, ki ne delam prav veliko selfijev je pomembna predvsem zadnja kamera. Kamera žal zaostaja za najboljšimi telefoni, a roko na srce, nekje mora biti telefon, ki je 200€+ cenejši malce slabši. Specifikacije za kamero niso slabe. Fotografije zajema v velikosti 16MP, zaslonka F/2.0, lasersko ostrenje, dvojna bliskavica, 1.3 µm velikost pixla itd. Vse to kaže, da bi kamera morala biti sposobna zajemati dobre fotografije. Saj tudi jih, ampak ne pričakujmo kamere kot jo imajo najboljši. V slabih svetlobnih pogojih, se ostrenje včasih malce zgubi in traja nekaj časa dlje, da izostri. Sicer pa, če je ostrenje na pravem mestu in imamo mirne roke pa so lahko naši rezultati odlični. Mislim, da bi Motorola lahko nekoliko izboljšala rezultate tudi še programsko, tako da pričakujem, da bo čez čas kamera delovala še boljše. Pri snemanju video posnetkov lahko izbiramo od VGA do 4K ločljivostji pri 30 sličicah na sekundo,  za počasen posnetek pa nam je na voljo HD ločljivost pri 120 sličicah na sekundo.

Vmesnik kamere je enostaven, moti me le malce nerodno menjavanje med fotografiranjem in snemanjem, saj moram v primeru, da bi rad začel snemati video narediti kar tri klike. Te težave se sicer lahko reši z uporabo kakšne druge kamere s trgovine Google Play.

Moto Mods

Dodatki oziroma Motorola Mods so glavni adut Moto Z serij. Motorola obljublja ogromno dodatkov različnih proizvajalcev, tako da bi se s časom za vsakogar moralo kaj najti. Dodatki naj bi bili kompatibilni še vsaj naslednje 3 generacije. Zdi se dobra nadgradnja LG-jevega poskusa modularne naprave, koliko in kakšni bodo dodatki pa bo pokazal čas.

Trenutno poznamo dodatke:

 • Projektor (omogoča projekcijo do 70″ diagonale)
 • JBL zvočnik (6W (2x 3W) zvočnik z lastno baterijo 1000 mAh)
 • Hasselblad True Zoom fotoaparat (10x optična povečava, raw format…)
 • Razširitev baterije (dodatnih 2200 mAh)
 • Style Shell (pokrovček, ki zaščiti zadnjo stran in zaradi njega kamera ni več izbočena)

Moto Mods

Dodatki se namestijo na zadnjo stran telefona, kjer jih prime močan magnet. Sprva sem mislil, da tole ni dobra ideja. Ko sem mode prijel v roko in poskusil, kako trdno stojijo na telefonu, sem videl, da so moji dvomi odveč. Magnet je res močan, tako da ni strahu, da bi nam dodatek kar tako padel s telefona. K telefonu je priložen osnovni dodatek Style Shell, ki je samo pokrovček in nima dodatnih funkcij kot zaščito zadnje strani in to, da skrije izboklino kamere, da ne izstopa več.

Namestitev Moto Mods
Namestitev osnovnega Style Shell pokrovčka

Zaključek

Motorola Moto Z Play za svoj denar ponuja veliko. Od najdražjih telefonov ji manjka le boljši procesor in boljša kamera. S tem, da velika večina uporabnikov bi razliko v procesorju videla samo na papirju, zaznali pa je ne bi. Pri nas bo cena okrog 500€ in mislim, da v tem rangu Moto Z Play sodi med boljše. Po novem letu Motorola obljublja tudi večje število Moto Mods, tako da če se najde kakšen dodatek, ki nam je pisan na kožo je to le še dodaten razlog za nakup katerega od Moto Z modelov. Vesel sem, da se je Motorola vrnila na naš trg, saj konkurence ni nikoli preveč. Resnično upam, da bo Motorola zmožna poskrbeti za hitre posodobitve, saj bi jo to lahko postavilo pred konkurenco, predvsem pri ljubiteljih dosedanjih Nexus naprav.

Plusi

 • Tekoče delovanje
 • Aluminijasti okvir
 • Baterija
 • Moto Mods

Minusi

 • Ne podpira Wi-Fi 802.11ac
 • Kamera pri slabi svetlobi
 • V škatli ni USB-C kabla za povezavo z računalnikom

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.