Nokia N8
Mobilne naprave, Nokia, Testi

Nokia N8 – Test

Skoraj cel marec sem imel namesto svojega telefona na izposoji Nokio N8. Kot je vidno iz imena prihaja iz družine N, ki vključuje multimedijske pametne telefone.

Nokia N8
Nokia N8

Specifikacije

Splošne informacije:

 • 16 GB integriranega spomina (+prosto mesto za microSD kartico)
 • Operacijski sistem Symbian^3
 • Brezplačni Ovi Zemljevidi
 • Snemanje v HD ločljivosti
 • HDMI izhod
 • FM odajnik
 • 12M fotoaparat z  ksenonsko bliskavico
 • Radio
 • Čas pogovora do 12ur
 • Čas pripravljenosti do 390ur

 

Prvi vtisi

Nokia N8 dimenziije
Nokia N8 dimenziije

Ob prvem rokovanju s telefonom, mi je najprej v oči padel velik zaslon, s katerim je uporaba zelo preprosta, kaj so posledično lahko vse na ekranu takšne velikosti, da nam ni težko s prstom zadeti tisto, kar želimo. Po slikah sem si telefon predstavljal nekoliko drugače, predvsem pa sem mislil da je bolj debel. Ampak zelo lepo sede v roko, prav tako ni prevelik za v žep. Takoj pa se opazi tudi to, da je ohišje izdelano zelo kvalitetno in nekako ni strahu, da bi kaj kdaj odpadlo ali škripalo. Že nekaj časa nisem uporabljal Nokie, tako da Symbian^3 sem uporabljal prvič. Glede same prilagoditve zaslona ni ravno kot Android, je pa vsekakor napredek, da lahko dodajamo neke widgete, imamo pa tudi 3 namizja, tako da je prostora dovolj. Glede prostora nam ni potrebno skrbeti niti pri pomnilniku, saj imamo vgrajeno 16GB sponima, če je komu slučajno premalo, ima pa ob strani še režo za microSD kartico, katera je lahko velika do 32GB. Se pravi skupno kar 48GB spomina. Najboljša stvar pri tem telefonu pa je fotoaparat. Naredimo lahko zares dobre in ostre slike. Poleg takšnega fotoaparata se poda tudi HDMI izhod zgoraj, tako da lahko preko televizije (ali kakšnega drugega zunanjega ekrana) pokažemo slike tudi ostalim. Se pa prenaša preko HDMI celoten zaslon, ki je na telefonu, tako da lahko recimo igramo tudi igrice, pa gledamo zraven na večji zaslon. Omeniti je potrebno tudi dober GPS sprejemnik, poveže se skoraj dobesedno takoj, v največ 3 sekundah imamo svoj položaj in OVI Zemljevidi nas že vodijo na željen cilj.

 

Fotoaparat in kamera

Najprej bom napisal nekaj o fotoaparatu, ker je res izjemen. Že ob prvem pritisku na gumb za slikanje in kasnejšemu približanju te slike sem bil presenečen. Dobra ostrina, zelo močna bliskavica in neverjetnih 12.1 Mpx. Počasi se celo že vprašaš, ali je to telefon, ali fotoaparat s funkcijo klicanja. Fotoaparat in kamera imata tudi naslednje funkcije: avtomatsko fokusiranje, stabilizator slike, detektor obraza, nadzor osvetlitve, sliki pa lahko dodamo tudi čas in geografkse podatke, kje smo sliko posneli. Slike so v resoluciji kar 4000x3000px. Video pa snema pri 1280x720px (720p HD) (25fps).

Ima tudi kamero spredaj, tako da omogoča tudi video klic.

Še nekaj slikic:

Zaslon

Nokia N8 ima AMOLED zaslon velikosti 3,5″, se pravi 8,9 cm. Razmerje prikaza je 16:9, resolucije 640*360px, kar je odlično tudi za ogled kakšnega filma. Zaslon je kapacitivni, se pravi da ni nobenega svinčnika, saj nanj prime samo prst. Podpira tudi multitouch, se pravi lahko lepo približujemo/oddaljujemo (slike, zemljevide, spletne strani…) z dvem prsti. Telefon ima tudi senzor za orientacijo, tako da nam vmesnik prilagodi temu, kako telefon držimo (pokonci ali ležeče). Poleg senzorja za orientacijo pa ima še senzor bližine in senzor svetlobe v okolju. Senzor bližine se odlično odnese v pogovorih, saj nam ugasne svetlobo na ekranu, tako da nam med pogovorom telefon ne sije v obraz (v primeru da ga imamo na ušesu seveda). Senzor svetlobe pa lepo nadzira osvetljenost ozadja (v temi svetloba ni premočna, na soncu pa nam omogoča, da vidimo na telefon, kar pri dosti telefonov ni mogoče).

 

Povzetek

Telefon je odličen za vse, ki vedno ob sebi potrebujete fotoaparat, radi zabeležite kakšne spomine in želite, da bodo v dobri kakovosti. Na žalost Symbian ni več v vrhu med operacijski sistemi za mobilne naprave in je posledično tudi manj aplikacij. Je pa očitno veliko manj “požrešen” kot kakšen Android, saj vmesnik teče gladko, kljub temu, da ime telefon procesor ARM11 (680MHz) in 256MB ram-a in 512MB rom-a. Še vedno pa se na OVI trgovini najde kar nekaj koristnih aplikacij. Predvsem so me presenetili OVI Zemljevidi, kateri so odlična navigacija in ne potrebujemo nobene posebne plačljive aplikacije za navigacijo.

 

Plusi:

 • Kvalitetno ohišje
 • Fotoaparat
 • GPS sprejemnik
 • Zaslon

 

Minusi:

 • Operacijski sistem

5 comments

  jps,jps… skomine. Z njo se spogledujem že nekaj časa. Bomo videli. Zaenkrat se
  še na tbl.privajam.
  Hvala.

  Ušečen telefon. Odličen OS, in se nasploh strinjam z vsem kar si napisal.
  Edino kar me moti je resnično slab zoom pri fotoaparatu. Kar se da odpravit z zoomom samo ne vem, če se ga v sloveniji dobi :D. Upam, da ne mislite da ma resnično 12MP, ker pri tem morate upoštevat še velikost tipala in razporeditev pikslov.

  Razen tega mi je odličen telefon in ga ne bi zamenjal

  iščem, po dolgem in počez, kar nekaj časa.
  Imam Nokio N95 in po vsem prebranem kaže, da jo
  bom imela še naprej. Moti me edino premajhen monitor.
  Ostale funkcije so krasne in sem z njo
  izredno zadovoljna.

  No bom pa še sam podal mnenje, ker telefon uporabljam pol leta. Najbolj me pa moti to, ker si dal minus OS-ju brez utemeljitve. OS se meni dopade ker je preprost, ima pa nekaj takšnih nelogičnih in zakompliciranih stvari, da kar boli glava.

  Plusi:
  -alu ohišje
  -fotoaparat (lahko kar rečem da je fenomenalen)
  -“bistvo touch screena” za vse stvari “tolčeš” po ekranu in ima samo eno menijsko tipko, kar se mi zelo dopade (androidi imajo home tipko, nazaj,…)

  Minusi:
  -querty tipkovnica v portrait načinu, ki je še vedno ni in jo čakam že pol leta
  -počasen internetni brskalnik
  -takšen telefon bi moral nujno imeti 4inch zaslon (težave se pojavijo pri pisanju sporočil ker moraš biti res previden, da “zadeneš tapravo” črko, črne barve bi lahko bile “lepše”
  -push mail ne deluje tako kot je treba (od začetka je delovalo)
  -v meniju sta ikoni slike in video posnetki, nevem zakaj je to ločeno, če pa v slikah prikazuje videoposnetke
  -možnost razvrščanja glasbe samo po izvajalcih
  -izhod funkcija bi morala biti pod možnostjo prikaza odprtih aplikacij, ker velikokrat se zgodi da je seznam funkcij dolg in se je potrebno pomikati na konec seznama, da zapreš neko aplikacijo
  -pri brskanju prek spleta, je potrebno veliko “klikov” da prideš do neke željene strani

  Nokia res ne more biti več “top” telefon, ker inženirji pri programiranju res nimajo pojma kako narediti uporabniški vmesnik preprostejši, in z pomanjkljivostmi (push-mail ne deluje pravilno, ni qwerty tipkovnice v portrait načinu) si nokia s takšnimi stvarmi le še bolj škoduje.

   Prav veliko zakaj je OS res nisem napisal, je pa tvojih večina minusov povezanih ravno s tem in še bi se dalo razglabljati… morda kdaj kasneje ena objava samo o tem. Je pa tudi Nokia sama priznala da jih je konkurenca prehitela, zato tudi kmalu pridejo prvi telefoni z Windows mobile 7, kar se mi zdi dobra odločitev, čeprav je res, da najbolj raste Android. Nokia je na žalost zaostala v OS (predvsem sam vmesnik) in tudi komponentah (ram in procesor). Upam da se z WIndows mobile 7 malo dvignejo spet.

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.