Samsung Galaxy Note
Mobilne naprave, Samsung, Testi

Samsung Galaxy Note – Test

Dobro desetletje nazaj so telefoni iz ogromnih postajali vedno manjši. Ko so na trg stopili telefoni brez fizične tipkovnice, pa počasi prihajamo do vedno večjih telefonov. Seveda je razlog tudi to, da telefone ne uporabljamo zgolj več samo za telefoniranje in pošiljanje SMS sporočil. Ko sem dobil v roke Samsung Galaxy Note se mi je zdel ogromen. Seveda sem najprej poskusil, če ga bom lahko nosil v žepu hlač. Kasneje sem ugotovil, da gre prav v vse (moje) hlače in da je ravno še dovolj “mali” da ga lahko brez težav nosiš naokoli. Že po nekaj urah uporabe sem bil prepričan, da je telefon odlična igračka in pride prav predvsem tistim, ki radi brskate po internetu, delate več stvari hkrati in si morda kdaj kaj zapišete. Če imate ponavadi pri sebi kakšno beležko, je Samsung Galaxy Note odličen, da jo zamenja. Pisalo ki je priloženo je zelo odzivno in se hitro navadiš pisati po njem skoraj kot po listu papirja.

Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note

Specifikacije:

 

Zaslon: HD Super AMOLED 5,3″ (resolucija: 800 x 1280px)
Velikost: 146.9 x 83 x 9.7 mm
Teža: 178 g
RAM: 1GB
Pomnilnik: 16GB + reža za microSD kartico
Procesor: Dvojederni 1.4 GHz ARM Cortex-A9
Kamera: 8 MP, 3264x2448px, autofocus, LED bliskavica
Baterija: Li-Ion 2500 mAh
Operacijski sistem: Android (trenutno 2.3.6, dobi nadgradnjo 4.0)

 

Pisalo
Pisalo

 

S Memo in pisalo

 

S Memo se imenuje beležka na Samsung Galaxy Note. V to beležko lahko vnašamo besedilo preko tipkovnice, lahko pa pišemo/rišemo s priloženim pisalom. Pisalo je izredno odzivno. Ima tudi zanimive funkcije, saj ima na sebi tipko. Če tiščimo tipko na pisalu in 2x hitro pritisnemo na zaslon, se nam odpre S Memo beležka in že smo pripravljeni za pisanje. Prav tako so pri Samsungu poskrbeli, da lahko s pisalom odpremo podmeni in gremo nazaj, ker pisalo na tipki, ki sta spodaj na telefonu ne prime. Beležko so zelo dodelali: izbiramo lahko med 4 različnimi pisali, izbiramo debelino pisala in ponekod še prosojnost ter seveda barvo. Zraven je še radirka in funkciji razveljavi in uveljavi. Res je, da se je potrebno pisanja malo navaditi in da boste težko pisali na njem spise, kaj manjšega pa gre brez težav. Edino kar sem pogrešal pri S Memo je to, da ne moremo beležke širiti in daljšati – ima fiksno velikost. No, pa saj jo ima tudi papir ne? :)

Primer pisanja v S Memo
Primer pisanja v S Memo

 

Odzivnost

 

Note je zelo odziven in se hitro opazi, da se pod zaslonom skriva dvojederni procesor 1,4 GHz takta. To predvsem opazimo pri tem, da nalagamo programe in zraven lahko delamo karkoli brez da bi opazili, da telefon “šteka”. Zaslon je na dotike zelo odziven, prav tako na pisalo. Odlično deluje tudi več prstno upravljanje, izkazal pa se je tudi po oceni programa Quadrant:

Quadrant ocena
Quadrant ocena

 

Kamera

 

Vsebuje kamero s 8MP zadaj in 2MP spredaj. Edino kar me je zmotilo pri uporabi kamere je to, da nima fizične tipke za slikanje. To pogrešam pri vseh novih telefonih – meni se je zdelo praktično? Sicer pa je fotoaparat odličen. Ima možnost, da mu nastavimo kaj naj izostri, na koncu pa lahko slike uredimo še v programu za obdelavo slik kar na telefonu. Ostrenje je dokaj hitro in slike so dobre kvalitete – za vsakdanjo uporabo super!

Primer slike je pomanjšan, ker je sicer resolucija 3264 x 2448 px, se pa zraven 100% crop.

Primer slike
Primer slike

 

Baterija

 

Note ima zelo močno baterijo – 2500 mAh. Vendar ima tudi zelo velik zaslon in zmogljiv procesor, ki baterijo hitro praznita. Kot smo vajeni pri pametnih telefonih, ga je potrebno polniti skoraj vsako noč, drugače smo drug dan kmalu s prazno baterijo. Tako je tudi pri Samsung Galaxy Note. Brez težav bo zdržal dan z veliko uporabe, malo težje pa bo zdržal dva dni – razen če ga ne uporabljate veliko, ampak potem ta telefon verjetno ni za vas.

 

Baterija
Baterija

 

Zaključek

 

Telefona se izredno hitro navadiš in njegova velikost že po prvem dnevu ni več moteča. Če na telefonu radi delate vsemogoče stvari, potem vam bo delo z Samsung Galaxy Note veliko lažje. Jaz osebno nakup telefona priporočam (razen če vam je prevelik) in bi ga tudi sam z veseljem imel. Ob koncu testa sem ga kar s težkim srcem vrnil podjetju Janus Trade. Vse ostale novosti o Samsung napravah pa lahko spremljate Facebook strani Samsung Slovenija.

1 comment

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.