Splet, Wordpress

Kako preprečiti “Hotlinking”

Hotlinking je objava slike iz spletne strani na neki drugi spletni strani. Ne poznam slovenskega izraza za “hotlinking”, če ga kdo naj me poduči v komentarjih.  Če imamo na svoji strani lastno vsebino in ne želimo, da jo nekdo iz naše strani prikazuje na spletni strani, sem zapisal trik, kako se hotlinking prepreči.

Zakaj bi preprečil prikaz slik na drugih straneh?

Razlogi zakaj preprečiti hotlinking so različni. Če smo recimo fotografi, verjetno ne želimo da se slike pojavijo drugje brez našega dovoljenja? Tako bo “kradljivec” moral sliko vsaj shraniti in jo naložiti drugam. S tem lahko preprečimo tudi težave z mesečnim prenosom. Pri gostovanju imamo ponavadi omejen mesečni prenos. V primeru da je omejitev nizka, naše slike pa se pojavljajo na nekaj zelo obiskanih straneh, lahko ta promet kmalu presežemo. Če se slika na tuji strani ne bo prikazala, jo bodo verjetno kmalu izbrisali.

Kako preprečim hotlinking?

Preprosto. Potrebujete urediti .htaccess datoteko. Če uporabljate WordPress imate to datoteko po vsej verjetnosti že ustvarjeno. V datoteko dodamo sledečo kodo:

.htaccess datoteka:
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?n3jc\.com/ [NC]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$

RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ images/hotlinking.jpg [L]

Če .htaccess datoteko že imate, potem imete verjetno tudi že prvo vrstico. V drugi vrstici popravite domeno na vašo, v zadnji pa vnesite pot do slike, kjer se nahaja datoteka, katera naj se prikaže namesto pravilne slike.

Primer prikaza slike na drugi strani
Primer prikaza slike na drugi strani

V primeru mojega bloga to deluje samo, če imate povezavo iz moje domene, ker vam strežem slike iz wp.com, se bodo preko te domene prikazale pravilne slike.

Oddaj komentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.