Splet, Splošno

Kitajske trgovine in 13x višja cena pri nas!

Zadnjih nekaj let večina tehnike kupujem v tujini – ker je ceneje. Poceni in enostavne stvari naročujem predvsem iz Kitajske, počakam en mesec in stvar pride brez poštnine! Verjetno ima marsikdo pomisleke o “robi” iz Kitajske. Jaz imam doma že kup zadev iz DealExtreme, BuyInCoins, TinyDeal, FocalPrice itd. Z nobeno stvarjo nisem bil razočaran. Zakaj bi sploh bil? Kar kupimo v naših trgovinah tudi ni narejeno pri nas, ampak v večini primerov piše gor “Made in China”, le da se spredaj sveti logotip kakšne “priznane” znamke. Big Bang je tokrat naredil napako (predvidevam) in na sliki pustil logotip kitajske trgovine.

V spletni trgovini Big Bang prodajajo dodatek za Samsung Galaxy Tab 10.1, gre za neke vrste čitalec spominskih kartic. Na sliki so pustili odtis BuyInCoins – znana kitajska trgovina, ki produkte pošilja po vsem svetu brez poštnine. Nič strašnega, dokler ne pogledamo razlike v ceni! Cena pri nas je skoraj 13x višja, s tem da pri nas plačaš še poštnino, katere s Kitajske ni. Razlika je res v času dostave, ampak za 13x višjo ceno?

Screenshot iz Big Bang in BuyInCoins:

This slideshow requires JavaScript.

Za kakšnih 5€ razlike z veseljem denar pustim v Sloveniji, za takšne razlike pa raje počakam nekaj dni več in prihranim veliko denarja.


4 comments

  Problem ni v uvažanju stvari iz Kitajse saj je legalno, pa tudi prodaja Kitajskih artiklov je čisto legalan pri nas.
  Prijava večjih količin ni potrebna, pač ti moreš obrazložiti le, za kaj je stvar namenjena ( ti pač ne moreš naročiti recimo 100 mikrofonov za osebno uporabo). Problem je pri kopijah oziroma ponaredkih katere se ne sme nadaljno prodajati.

  K sreči sam še nisem opazil kaj podobnega, se pa to gotovo kar pogosto dogaja. Če bi preračunal stroške uvoza za podjetje glede na število nabavljenih artiklov, poštnino in carino bi se kmalu znašel pri podobni številki, morda kakšnih 10 € manjši. Glede nakupovanja manjših elektronskih komponent (upori, kondenzatorji, …) pri nas, se pa strinjam da prejšnji stavek za tovrstne stvari ne drži.

   Ne drži! Trgovina kupi zalogo, torej jo pride še ceneje kot ta 2€ na komad… Nihče me ne bo prepričal, da je stroškov pri naročilu 10000 komadov 10€ na artikel… In prepričan sem, da ti za vsaj polovico aktiklov v BigBang-u najdem vsaj 25% nižjo ponudbo iz tujine s poštnino vred ;)

    Za takšne pripomočke kot je omenjeni v prispevku res ni cena 2 € na komad, v primeru da jih naročijo okrog 10.000. Najbrž jih ne toliko, samo so vseeno stroški s carino. Kolikor sem bral po forumih, so nekateri že poskušali uvažati kitajsko robo, vendar jim to zaradi raznih zakonov in podobnih zadev ni uspelo. Najverjetneje je za večje količine uvoženih artiklov potrebno to tudi prijaviti, ker ne verjamem da bi lahko kar tako uvažali. S tem potem pridejo tudi določeni stroški.

    Kakorkoli, skoraj v celoti se strinjam s tabo, vendar nekje zagotovo morajo zaslužiti. Kitajci imajo tako ali tako dovolj naročil iz vsega sveta in lahko enostavno ponudijo boljše cene, medtem ko je pri nas potrebno vse uvoziti in že s tem nastanejo določeni stroški. Verjetno ima polovica artiklov v BB res višjo ceno kot sicer, mi je pa uspelo dobiti slušalke za nižjo ceno kot bi jih iz tujine skupaj s poštnino + načakal bi se preden bi zadevo dobil.

Oddaj komentar...